Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újabb kormányközeli belháború: Töröcskei István felelősségét
  2014-12-01 16:03:55, hétfő
 
 
Újabb kormányközeli belháború: Töröcskei István felelősségét firtatják
Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

Szabó Yvette - 2014. december 1. 14:35


Keményen nekimegy az Államadósság-kezelő Központ vezérének az a dokumentum, amely alapján felügyeleti biztosokat neveztek ki a többségi tulajdonában lévő, csőd közelébe jutott Széchenyi Bankhoz. A VS.hu betekintett az MNB részletes végzésébe, amely egyebek között azt hánytorgatja fel Töröcskeinek, hogy bankjával gálánsan finanszírozta saját cégeit. Töröcskei korábban Orbán Viktornak is tett gesztusokat, a bankban pedig a kisebbségi tulajdonostárs maga az állam, az elmúlt hónapokban mégsem tudott befektetőt találni néhány milliárd forintra.

A pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 4-én csak egy rövid változatot hozott nyilvánosságra abból a végzésből, amellyel felügyeleti biztost rendelt ki a Széchenyi Bankhoz. Ennek azonban létezik egy hosszabb verziója is (a VS.hu a cégbíróságon nézett bele), amely név nélkül ugyan, de a többségi tulajdonoshoz köthető ügyleteket nevezi meg az egyik legnagyobb kockázatként. Márpedig a többségi tulajdonos a T&T Zrt.-n keresztül Töröcskei István, aki azon túl, hogy három éve a magyar államadósságot kezeli, korábban Orbán Viktor miniszterelnöknek is tett gesztusokat, és igen beágyazottnak tűnt Orbán és bizalmasai körében.

Például olyan ügyletekben is részt vett, amivel 2007-ben telekhez juttatta a kormányfő számára oly kedves Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. Akkortájt Töröcskei éppen az egyik Simicska-érdekeltségnek, a Pro-Aurumnak a vezérigazgatója volt. Ez a cég 2004-ben alapított egy leányvállalatot, a Pro-Kvóta 2004. Ingatlanhasznosító Kft.-t, amely történetesen éppen egy felcsúti telekkel gyarapodott az idők során, majd 2007 júliusától a Pro-Kvóta már az ifjú felcsúti focistákat támogató alapítvány tulajdona lett. Most úgy tűnik, Töröcskei hiába serénykedett a tűz közelében, mégis fogyatkozik körülötte a levegő.

Adná magát a spekuláció, hogy azért került bajba, mert az elmúlt években a kormánykörökben kegyvesztetté vált Simicska Lajos jó barátjaként és üzletfeleként mutatkozott, de az MNB dokumentuma ennél kézzelfoghatóbb magyarázatokkal szolgál.
Kockás papíron, barátoknak

E szerint szarvashibát szarvashibára halmoztak a Széchenyi Banknál. Úgy adtak hitelt boldog-boldogtalannak, köztük például végrehajtás alatt álló vállalatoknak, hogy csak egy-két év múlva kellett elkezdeni a törlesztést. Mindezt kőkorszaki eszközökkel: nem számítógépen, hanem papíron vezették, hogy a különböző ügyfelek miként kapcsolódnak egymáshoz, mennyi a késedelmes napok száma, miként minősítették az ügyfeleket.

Pedig méretéhez képest a Széchenyi Bank busásan részesült éppen az MNB által finanszírozott növekedési hitelprogramból is. Az elmúlt bő egy évben 11 milliárd forintot helyezett ki a kedvezményes kamatozású konstrukcióban (a Széchenyi Bank teljes hitelállománya 24 milliárd forint), ám ezeknek az ügyleteknek alig a felét támogatta a megkérdezett kockázatkezelő, mégis megkötötték a szerződéseket - állapítja meg a végzés.

De a legkeményebb közlés, hogy a kétes hitelezésnek egy jelentős része, 3 milliárd forint éppen a többségi tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó vagy vele üzleti kapcsolatban álló cégek gyarapodását szolgálta. Ráadásul úgy, hogy a hitelbírálathoz szükséges információkat nem dokumentálták, csupán ,,informális csatornákon, illetve személyes kapcsolatokon keresztül rendelkezésre álló információk" alapján döntöttek.

Töröcskei földönfutóvá válhat

Ami tény, hogy ennek a tevékenységnek az eredményeként már februárban sem volt valójában annyi tőke a pénzintézetben, mint amennyi a papírforma szerint a jogszerű működéshez kellett volna (5,2 milliárd forint volt a 6,1 milliárd helyett), ezért az MNB tőkepótlásra szólította fel a Széchenyi Bankot. Augusztusra azonban még rosszabb lett a helyzet. Pedig a bank tulajdonosi közgyűlése először augusztus 1-jei, majd amikor ez nem jött össze, október 31-ei határidővel vállalta, hogy 12 milliárd forint fölé tornázza a pénzintézet alaptőkéjét. Ezzel a T&T tulajdonrésze 75,5 százalékra nőtt volna, az államé pedig 24,5 százalékra csökkent volna.

A bő 9 milliárd forintos különbözetet egyedül Töröcskeinek kellett volna belenyomnia a bankba, mert amikor 2013-ban az állam beszállt kisebbségi tulajdonosként, akkor a szerződés feltétele volt, hogy az addigi veszteségeket és a tőkehelyzetet kizárólag a T&T-nek kell rendeznie alaptőke-emeléssel.

Töröcskei pénze azonban nemcsak a Széchenyi Bankra nem elég, hanem gyakorlatilag cégbirodalmának minden tagja recseg-ropog. Egy évvel ezelőtt, amikor a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ment csődbe, és az ellenzék pellengérre állította, hogy egy bukott bankár miként irányíthatja az Államadósság-kezelő Központot, még lehetett azzal takarózni, hogy elenyésző benne a tulajdonrésze.

Mára azonban már megvonták a működési engedélyt a Széchenyi Hitelszövetkezettől is, amelynél Töröcskei az igazgatóság elnöke, és már felügyeleti biztosok irányítják a Széchenyi Lízing Zrt., valamint a Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt. elnökségét is. A Széchenyi Bankon keresztül mindkettő Töröcskei-érdekeltség. Ez utóbbiban már tavaly év végére mínuszba fordult a saját tőke, és félmilliárd forintnál is több a cég vesztesége.

Töröcskei cégei közül adótartozása miatt a Patricius Invest áprilistól, az Új Piacok Kereskedőház pedig augusztustól áll végrehajtás alatt. Az említett cégek mindegyike legalább az egyik folyószámláját a Széchenyi Banknál vezeti.
Keletről várták a mentőövet

A VS.hu-t hivatalosan még néhány héttel a novemberi MNB-végzés előtt is úgy tájékoztatta a 49 százalékban tulajdonos Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy
“

a Széchenyi Bank tőkeemelése a tulajdonosok által elhatározott módon folyamatban van. A tulajdonosok célja a bank stabil és tartós növekedési pályára állítása.

A határidők azonban lejártak, és az MNB lépett. A VS.hu úgy tudja, hogy Töröcskeiék az utolsó pillanatig orosz pénzre számítottak, méghozzá a paksi atomerőmű bővítéséhez szánt hitelből. Egy 10 milliárd eurós, évtizedekig húzódó hitel stabillá és már-már megkerülhetetlenné tette volna a bankot, amely ennek fényében sokkal vonzóbbá vált volna a befektetők szemében. Az ügylet becsatornázásán az a Mészáros János dolgozott, aki korábban az MFB igazgatóságának is tagja volt, illetve tulajdonos volt abban az Euromedic-csoportban, amely éppen egy-két hónapja jelentette be, hogy magánkórházat épít Budapesten. Bár Mészárosnak több száz millió forintja bánja az igyekezetet, egyelőre úgy tűnik, a paksi pénz mégsem a - Töröcskei és Varga Mihály minisztériuma által birtokolt - Széchenyi Bankon keresztül érkezik Magyarországra.

Erre sokkal esélyesebbnek látszik az elmúlt hónapokban kisgömböcként mindent - a paksi projektet, az államosított MKB felügyeletét, a Posta, az FHB és a takarékszövetkezetek integrációjának ügyét - maga alá gyűrő Lázár János tárcája, illetve a körülötte csoportosuló nemzeti bankcsoport valamely tagja.

Hogy hogy jön a képbe Lázár János? Mindjárt világos lesz. Amikor Töröcskeit 2011 őszén kinevezték az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) élére, és még törvényt is szabtak rá, hogy - az addigi összeférhetetlenségi szabályokat enyhítve - tulajdonos maradhasson a Széchenyi Bankban, több pozíciójáról is lemondott a Simicska-Nyerges Zsolt duó javára. Ilyen volt például a Neo-Met, a Pro A, valamint a Pro B Vagyonkezelő Kft., amely az elmúlt években egytől-egyig többmilliárdos nyereséget ért el, most azonban nemhogy nem segítették ki Töröcskeit, de még a pénzüket sem tették a Széchenyi Bankba.

Sőt, hallgattak az idők szavára, és bár korábban jellemzően az OTP volt a kizárólagos számlavezető bankjuk, most már az FHB Bank pénzforgalmát is duzzasztják. A Közgép már tavaly decemberben számlát nyitott az FHB-ban, amit idén novemberben megtoldott a Takarékbankkal, a Neo-Met májusban, a Pro A és Pro B pedig most, november 14-étől szerződött az FHB-hoz. Ahhoz az FHB-hoz, amelynek meghatározó tulajdonosa, Spéder Zoltán az elmúlt egy évben a nyertese lett az állam különös tranzakciójának a Takarékbanknál. A kormányzaton belül pedig a takarékszövetkezetek, valamint az újonnan államivá vált MKB Bank felügyelete is a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánoshoz tartozik, csakúgy, mint a paksi bővítés.

Persze az is előfordulhat, hogy - bár most nem erre mutatnak a jelek - valaki mégis megmenti a Széchenyi Bankot, és biztos kezekbe kerül. Bizonyos tranzakciókon, terveken keresztül ugyanis akár értékesnek is tűnhet. Két évvel ezelőtt a tulajdonában lévő Új Piacok Kereskedőház például aláírt egy egymilliárd eurós szerződést egy oroszországi gázprojekt finanszírozásáról a Minnyeftyegazsztroj nevű orosz céggel, és a Széchenyi Bank a számlavezetője annak az egyik szingapúri cégnek, amely lehetőséget kapott a magyar parlamenttől, hogy forgalmazza az ÁKK által kibocsátott letelepedési államkötvényeket. Kérdés, milyen kapcsolatok vannak még a háttérben, amelyekre Töröcskei vagy az államot képviselő Varga Mihály támaszkodhat, illetve akiket mozgósíthat a csőd, vagy akár a személyes felelősségre vonás elkerülése érdekében.

http://vs.hu/gazdasag/osszes/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: államkötvényeket, cégbirodalmának, igazgatóságának, tranzakciójának, leányvállalatot, kormánykörökben, magyarázatokkal, kézzelfoghatóbb, becsatornázásán, integrációjának, nemzetgazdasági, hitelbírálathoz, vezérigazgatója, hitelprogramból, számlavezetője, konstrukcióban, érdekeltségnek, többmilliárdos, szolgáltatóház, boldogtalannak, folyószámláját, államadósságot, finanszírozott, hitelállománya, takarékbanknál, kockázatkezelő, tevékenységnek, tulajdonosként, tulajdonostárs, magyarországra, takarékbankkal, nyilvánosságra, pénzintézetben, kapcsolatokon, információkat, magánkórházat, többségi tulajdonában, bankban pedig, kisebbségi tulajdonostárs, elmúlt hónapokban, pénzügyi felügyeletet, rövid változatot, hosszabb verziója, cégbíróságon nézett, többségi tulajdonoshoz, egyik legnagyobb, többségi tulajdonos, magyar államadósságot, kormányfő számára, vezérigazgatója volt, felcsúti telekkel, idők során, Töröcskei István, Kovács Attila, Szabó Yvette, Államadósság-kezelő Központ, Széchenyi Bankhoz, Orbán Viktornak, Magyar Nemzeti Bank, Orbán Viktor, Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, Akkortájt Töröcskei, Ingatlanhasznosító Kft, Simicska Lajos, Széchenyi Banknál, Széchenyi Bank, Széchenyi Bankot, Széchenyi Bankra, Vidéke Takarékszövetkezet, Államadósság-kezelő Központot, Széchenyi Hitelszövetkezettől, Széchenyi Lízing Zrt, Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt, Széchenyi Bankon, Patricius Invest, Piacok Kereskedőház, Nemzetgazdasági Minisztérium, Mészáros János, Varga Mihály, Lázár János, Amikor Töröcskeit, Államadósság Kezelő Központ, Széchenyi Bankban, Simicska-Nyerges Zsolt, Vagyonkezelő Kft, Széchenyi Bankba, Spéder Zoltán, Lázár Jánoshoz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Reggel van  Az engedelmesség miért nem vál...  Leonardo da Vinci gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy lelki imádság  Hiányzik  Paul David Tripp Április 20  Png lepke  Albert Einsteinről  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Esti kép  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Őrizkednünk kell...  Reggel van  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Reggel van  Kellemes délutánt kívánok  Bounty krémes  Albert Einsteinről  Kellemes délutánt kívánok  Mai harmónia kártyám  Fehér virág  Png férfi  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem tudhatod  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nagyi telefonál  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Sose bánj semmit  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Soha ne kedvezz...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png ház  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gonosz démon-álarc  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Az engedelmesség miért nem vál...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Szép álmokat!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem méltó hozzád  Egy hatékony szolga  Ágai Ágnes – Csendélet  Fehér virág  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
többségi tulajdonában, bankban pedig, kisebbségi tulajdonostárs, elmúlt hónapokban, pénzügyi felügyeletet, rövid változatot, hosszabb verziója, cégbíróságon nézett, többségi tulajdonoshoz, egyik legnagyobb, többségi tulajdonos, magyar államadósságot, kormányfő számára, vezérigazgatója volt, felcsúti telekkel, idők során, ifjú felcsúti, elmúlt években, kormánykörökben kegyvesztetté, különböző ügyfelek, késedelmes napok, kedvezményes kamatozású, ügyleteknek alig, felét támogatta, megkérdezett kockázatkezelő, szerződéseket &#8211, legkeményebb közlés, kétes hitelezésnek, jelentős része, hitelbírálathoz szükséges, papírforma szerint, jogszerű működéshez, bank tulajdonosi, pénzintézet alaptőkéjét, államé pedig, állam beszállt, szerződés feltétele, addigi veszteségeket, tőkehelyzetet kizárólag, évvel ezelőtt, ellenzék pellengérre, bukott bankár, működési engedélyt, igazgatóság elnöke, saját tőke, említett cégek, egyik folyószámláját, novemberi MNB-végzés, tulajdonosok által, tulajdonosok célja, bank stabil, határidők azonban, utolsó pillanatig, paksi atomerőmű, befektetők szemében, ügylet becsatornázásán, paksi pénz, paksi projektet, körülötte csoportosuló, képbe Lázár, idők szavára, kizárólagos számlavezető, nyertese lett, állam különös, kormányzaton belül, újonnan államivá, paksi bővítés, tulajdonában lévő, egymilliárd eurós, oroszországi gázprojekt, számlavezetője annak, egyik szingapúri, magyar parlamenttől, államot képviselő, személyes felelősségre, államkötvényeket, cégbirodalmának, igazgatóságának, tranzakciójának, leányvállalatot, kormánykörökben, magyarázatokkal, kézzelfoghatóbb, becsatornázásán, integrációjának, nemzetgazdasági, hitelbírálathoz, vezérigazgatója, hitelprogramból, számlavezetője, konstrukcióban, érdekeltségnek, többmilliárdos, szolgáltatóház, boldogtalannak, folyószámláját, államadósságot, finanszírozott, hitelállománya, takarékbanknál, kockázatkezelő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.